Als locatiemanager is Dirk verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van zijn team, controles en inspecties van installaties, het verzorgen van trainingen, alle benodigde rapportages en het contact met de klant.
Hoewel het leven als brandweerman voor velen een jongensdroom is, kwam Dirk op een bijzondere manier bij de brandweer.
“Het helpt me zeker dat ik die ervaring als brandweerman en bevelvoerder heb. Ik ben twintig jaar geleden als vrijwillig brandweerman begonnen. Ik werkte toen nog bij de gemeente en ik zat toevallig bij iemand op cursus die ook brandweerman was. Hij merkte op dat de brandweer echt iets voor mij zou zijn. Nou, dat wist ik toen allemaal zo net nog niet. Ik ben naar huis gegaan en toen begon het eigenlijk toch een beetje te kriebelen, dus ben ik eens een avond gaan kijken.” En toen was ik verkocht.
Saamhorigheid
“Het werken als brandweerman betekent samen mooie en minder mooie dingen meemaken, maar dat maakt een groep ook heel erg hecht. En dat is wat ik heb geleerd binnen de brandweer: saamhorigheid. Ik neem dat ook echt mee in mijn werk als locatiemanager, want we moeten het samen doen. Zelf draai ik nog wel eens 24-uursdiensten mee als bevelvoerder als dat nodig is om het rooster rond te krijgen. En dat is natuurlijk wel leuk om dan in een andere rol je werk te vervullen.
“Het is natuurlijk niet uit te leggen hoe het is om brandweerman te zijn. Je moet dat eigenlijk meemaken om het te kunnen begrijpen. Het is heel erg close met elkaar zijn, maar ook per direct schakelen als je een alarm krijgt. Niet alleen op het werk, maar ook in het sociale leven. Het is heel erg mooi dat ik die ervaring mee kan nemen in mijn werk als locatiemanager. Het zijn allemaal vrijwillige brandweermannen in mijn team. We spreken dezelfde taal zeg maar. In de ploegoverdracht vind ik het dan ook belangrijk dat ze ervaringen op een informele manier met elkaar kunnen delen.”
Niet alleen incidenten bestrijden
Het ad-hoc schakelen is inherent aan het leven van een brandweerman. Je weet niet wanneer je een alarm krijgt en welke situatie zich dan aandient. Als bevelvoerder leerde Dirk een team aan te sturen.
“Je moet als bevelvoerder natuurlijk direct kunnen schakelen. Ieder incident is anders. Je kunt verschillende scenario’s bedenken en voorbereiden, maar dat ad-hoc kunnen schakelen blijft echt belangrijk. En een incident is natuurlijk niet klaar op het moment dat het allemaal veilig is opgelost. Nazorg speelt ook een zeer belangrijke rol en dat moet niet onderschat worden. Ik stap ook echt in de auto op het moment dat ik zie dat mijn team een ‘heftig’ incident heeft gehad. Natuurlijk kan ik wel bellen en dan zeggen ze dat ze dit gewend zijn en dat het allemaal wel gaat, maar dan nog stap ik in de auto en wil ik ze gewoon even face-to-face zien. Je moet dat in dit vak ook echt wel doen.”
Trots op het team
Het team van Dirk werkt inmiddels een aantal jaar met elkaar samen. Niet alleen Dirk is gegroeid in zijn werk, ook zijn team is gegroeid. En daar is hij nog het meest trots op.
“Ik ben er trots op dat ik een hele fijne en open cultuur heb. Wij kunnen echt alles met elkaar bespreken. En dat moet ook. Het is een hele zelfstandige ploeg die positief-kritisch is en dingen ook pro-actief aanpakt. Wij moeten niet alleen goed zijn in het bestrijden van incidenten, maar ook alert zijn op preventie en kansen zien om de veiligheid bij de klant te verbeteren. Het is heel mooi om een team zo te kunnen vormen en te zien hoe wij als team samen zijn gegroeid.”