Brandweerfamilie
Harm groeide op in een echte brandweerfamilie. Zijn vader en opa waren beiden actief binnen de brandweer. Harm startte zijn loopbaan in 1987 bij de brandweer in Eerbeek. “Ik ben in 1987 begonnen bij de brandweer in Eerbeek. Begonnen als aspirant brandwacht om later door te groeien naar postcommandant en vervolgens vrijwillig officier van dienst in de VNOG. Het werken bij de brandweer combineerde ik met mijn eigen winkel in radio en televisie.” Na de verkoop van zijn zaak wilde Harm bij de overheidsbrandweer. “Het runnen van een eigen zaak is lastig te combineren met een leven als brandweerman, dus heb ik de beslissing genomen mijn zaak te verkopen. Ik wilde graag bij de overheidsbrandweer, maar dit ging op het laatste moment niet door.”
“Het is uiteindelijk de mooiste kans van mijn leven geweest.”
“Het was in eerste instantie natuurlijk balen, maar uiteindelijk is het de mooiste kans in mijn leven geweest. Zo ben ik namelijk gaan kijken op het safety center in Barneveld en daar aan de slag gegaan als instructeur. En zo ben ik in 2008 uiteindelijk bij Falck terecht gekomen.” Harm heeft binnen Falck diverse functie gehad en brede ervaring opgedaan. “Ik ben blij dat ik uiteindelijk bij Falck terecht ben gekomen: die vrijheid van handelen en de snelheid van beslissingen nemen heb je binnen de overheidsbrandweer niet. En ik heb binnen Falck alles gedaan: ik heb trainingen gegeven, trainingen ontwikkeld en mogen werken aan het concept van de FSU die inmiddels in veel regio’s wordt ingezet voor het snel bestrijden van brand.”
FSU: snelheid en efficiëntie in brandbestrijding
“Nu wordt de FSU in verschillende vormen in alle regio’s ingezet, maar op het moment dat we met de ontwikkeling bezig waren, was er nog erg veel weerstand. Nu ziet men het als een mooie toevoeging in het bestrijden van incidenten.” Het is een project waar Harm met veel passie over vertelt. “Het idee achter de FSU is dat 80% van de branden met 1-2 man kan worden afgehandeld. Voorwaarde is dat men snel ter plaatse kan zijn en beschikt over adequate middelen. Hoe sneller men ter plaatse is, hoe efficiënter men een brand kan bestrijden. Het is dan ook een compacte wagen die is uitgerust met middelen die gericht zijn op de eerste bestrijding. Ook een grote brand begint immers klein. En door razendsnel met 2 goed opgeleide brandweermannen ter plaatste te zijn, kan een incident snel bestreden worden.”
“Ik heb alles van het manschapsniveau tot en met het directieniveau mogen meemaken.”
Harm heeft binnen Falck brede ervaring opgedaan. En die kennis en ervaring gebruikt Harm in zijn werk als consultant. “Zoals gezegd heb ik binnen Falck alles gedaan. Ik heb alles van het manschapsniveau tot en met het directieniveau en alle verschillende facetten van het vak mogen meemaken. Het is een mooie ervaring om als consultant mee te brengen. En het heeft mijn kijk op de industrie veranderd. Als consultant richt ik me op het omzetten van wetten en regels naar een praktische invulling. Praktische ervaring helpt me om dit voor de meest uiteenlopende bedrijven te doen.”
Van operationeel manager naar consultant
Harm is in Barneveld begonnen als operationeel manager. Toen Barneveld werd gesloten, kreeg hij de kans om consultancy te gaan doen. “Ik heb ontzettend veel geleerd en gedaan binnen Falck. Zo ben ik in Suriname geweest om binnen een grote olieraffinaderij training en opleidingen te verzorgen. Ik heb daar samen met een klein team echt alles opgezet: ik heb alle bedrijfshulpverleners en brandweermannen mogen trainen en opleiden en ben aan de slag gegaan met preventie. Het werk op een grote olieraffinaderij vraagt nogal wat van een emergency response team (ERT).” En dat geldt ook voor het emergency response team dat aanwezig is tijdens de Red Bull Air Race.
Red Bull Air Race
“Falck heeft een aantal jaar het emergency response team (ERT) voor de Red Bull Air Race geleverd. Ook een fantastisch project om aan mee te mogen werken. Ik ben vier jaar lang (2015-2019) de hele wereld over gevlogen om dit te mogen doen. Een fantastische ervaring! Het vraagt om heel scherp zijn, want de deelnemers zoeken natuurlijk de grenzen op. Wij moeten als emergency response team binnen 90 seconden hulp kunnen verlenen. Dat vraagt om heel veel voorbereiding en inzicht. The show must go on, maar wel veilig.”
Commited to care
Harm vindt zijn uitdaging in het combineren van zijn kennis en ervaring in verschillende projecten binnen Falck. “Het is altijd een combinatie van theorie en praktijk. Op papier kan van alles staan, maar dat is niet hetzelfde als de praktijk. Ik zie dat de eisen aan de training en de praktische invulling steeds scherper worden getoetst om de veiligheid te waarborgen. En dat stelt natuurlijk eisen aan de (nood)organisatie.” Het inrichten van een effectieve en efficiënte noodorganisatie vormt een rode draad in de loopbaan van Harm. “Het gaat ook om een stuk bewustwording creëren en als industrie kijken naar hoe de noodorganisatie effectiever en efficiënter ingericht kan worden. Nu de eisen die aan de noodorganisatie worden gesteld steeds hoger worden, zie ik dat outsourcen steeds vaker uitkomst biedt. Het is mooi om daar samen met Falck een bijdrage aan te mogen leveren en samen met onze klanten te werken aan een veiligere omgeving.”
Trots
“Ik ben trots op alles dat ik heb gedaan, maar ik ben het meest trots op de manier waarop ik ben gegroeid als professional op het gebied van veiligheid. Niet alleen op het oefenterrein, maar ook in het opleiden van mensen en op het gebied van crisismanagement en consultancy. Ik heb niet alleen ontzettend veel verschillende deelgebieden van mijn vak gezien, maar ik heb ook met iedereen gewerkt: van manschap tot en met directie. Als ik nu terugkijk op mijn loopbaan, dan zie ik dat ik die verschillende ervaringen meeneem in mijn huidige werk als consultant. Ik geloof dat iedere ervaring kennis en inzicht geeft.”