Bij de opstart van M2 bij BioMCN werd een vernieuwing doorgevoerd in de vorm van veiligheidspalen. “Dat is een paal op een cruciale plek in de fabriek met een brandblusser, een branddeken en duidelijke etikettering erop”, aldus Wouter Joosten, bevelvoerder bij Falck.
“Het is de eerste keer dat dit wordt toegepast. We hebben dit uiteraard in goed overleg met BioMCN gedaan. De veiligheidspalen zijn vanaf de looppaden in de fabriek goed zichtbaar”, vertelt hij. In de fabriek zijn circa 50 stuks van dergelijke veiligheidspalen geplaatst.
Opgeleid
Bij Falck zijn vier medewerkers opgeleid om dit keurings- en advieswerk te mogen doen. “Bij BioMCN is daarnaast geadviseerd om op een ander type brandblusser over te stappen. Dit andere type heeft dezelfde kwaliteit, maar is daarnaast goedkoper. Daar heeft BioMCN weer voordeel van. Daarnaast is er een zogenaamde F500 blusser geleverd, deze heeft een nieuw type blusstof namelijk een vloeistof. Deze vloeistof is minder schadelijk voor de omgeving dan de poederblusser van voorheen. Deze F500 blusser hangt op een specifieke plek in de plant.”
Testen en keuren
Zo zijn de brandweermensen van Falck iedere keer opnieuw bezig met verbeteringen en met onze klant mee te denken. Iedere maand wordt bij een fabriek op het Chemie Park de kleine blusmiddelen getest en gekeurd volgens de REOB-certificering (NEN-normering). Wouter: “We kijken naar welke blusmiddelen er nieuw zijn en of de desbetreffende fabriek daar beter af mee zou kunnen zijn. We houden onze mensen daarin opgeleid waardoor ze goed kunnen adviseren over waar verbeteringen mogelijk zijn. Verbeteren is hierbij een doorlopend proces. We denken mee met onze klanten, ook op de lange termijn.”
Door de maandelijkse keuring komt iedere fabriek op het Chemie Park elk jaar een keer aan de beurt. “Een brandblusser kan gemiddeld 10 jaar mee. Bij zoute lucht of corrosie komt het regelmatig voor dat de brandblussers binnen die 10 jaar vervangen moeten worden. Dat is meestal het moment om te kijken of er een beter type beschikbaar is.